3 foute die de meeste beginnende investeerders maken
zakelijk

3 foute die de meeste beginnende investeerders maken

445views

Momenteel staan de beurzen en marketen niet op het hoogste punt. Overal in de wereld hebben we last van inflatie, tekorten in materialen en tekorten in energie. In de situatie waar we ons momenteel in bevinden, worden een aantal fouten nog duidelijker. Het ging een aantal maanden namelijk erg goed en nu valt het misschien allemaal tegen. Wat gaat er meestal fout als je net begint met investeren? En hoe zorg je ervoor dat jij niet deze fouten maakt?

Invloed van emotie

Emoties kunnen je veel informatie geven over een bepaalde situatie, maar zijn niet altijd handig om naar te luisteren als het gaat om investeren. Je kunt bijvoorbeeld enthousiast gemaakt worden door een aandeel met sterke groei, die vervolgens weer hard dipt. Je zult dan net hebben gekocht om mee te gaan in de stijgende trend en vervolgens in de grote dip belanden. Hoewel op lange termijn een aandeel wel weer kan herstellen, is dat lang niet altijd het geval!

Baseer altijd je keuze voor een investering op feiten en laat je keuze niet door emotie beïnvloeden. Vaak als een investering ineens sterk stijgt, dan is de kans ook aanwezig dat hij in een keer snel dipt. Laat je enthousiasme van een stijging dus niet bepalen dat je opeens nog tien bijkoopt, om vervolgens die dip 10 keer zo hard in je portfolio te laten hakken.

De kudde volgen

De mensen op het internet weten het allemaal zo goed. Hoewel er zeker mensen op het internet zijn die verstand van zaken hebben en dingen zeggen die je in je beslissing mee kunt nemen, is het altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen. Je ziet vaak genoeg een advertentie waarin gezegd wordt wat je moet doen en kopen. Hiermee lijkt het dat ze weten wat ze doen, maar in vele gevallen hebben ze geluk gehad met een aankoop en weten ze er nog lang niet genoeg van af om advies te geven. Wat een aantal maanden geleden voor hem of haar werkte, hoeft namelijk voor jou op dit moment niet te werken. Lees je dus altijd in wanneer je een nieuwe investering kiest.

Neem dus het advies dat je tegenkomt mee in je beslissing, maar vergelijk de balans van een bedrijf en lees je in wat een bedrijf doet, voordat je blind iemand van het internet volgt!

Weinig spreiding

Als je begint, heb je misschien nog niet veel geld om in te leggen. Het kan dan lastig zijn om een keuze te maken voor een bepaalde investering. Toch is het essentieel om je investering te spreiden als je doel is om op lange termijn rijkdom te genereren.

Door te spreiden zul je zien dat je betere groei over je gehele portfolio ziet. Gaat er namelijk een bedrijf slecht, of zelfs failliet? Dan heb je genoeg andere investeringen die deze klap kunnen opvangen. Je kunt op verschillende manieren spreiden. Allereerst kun je kiezen voor een ETF of Index Fonds. Dit zijn mandjes met veel verschillende delen van aandelen die relatief goedkoop verkocht worden. Daarnaast kun je zelf ook een gespreid portfolio samen stellen door verschillende cryptomunten en goede aandelen te kopen. Kies daarbij een passende broker die lage kosten heeft en gemakkelijk en overzichtelijk is. Voorbeelden hiervan zijn Degiro, Anycoindirect en BUX, maar ook hier geldt dat je je eigen onderzoek moet doen bij de juiste keuze van je eerste broker.