huurbaas verplichten niet nakomen
Internetzakelijk

Mijn huurbaas komt zijn plichten niet na: wat nu?

2.4Kviews

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te huren. Kopen is voor de meeste Nederlanders niet meer mogelijk. Vooral voor starters is het heel moeilijk om aan een hypotheek te komen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat het aanbod en de vraag naar huurwoningen steeds meer toeneemt. Desalniettemin veroorzaken huurwoningen ook vaak conflicten tussen de huurbaas en de huurder. Vaak heeft dit te maken met rechten en plichten die niet nageleefd worden. Maar wat moet je doen als jouw huurbaas zijn plichten niet nakomt?

Mogelijke conflicten tussen huurbaas en huurder

Conflicten tussen huurbaas en huurder zijn een veelgehoord probleem. Vaak heeft dit te maken met de staat van de woning en het ongenoegen om onderhoud te plegen. Ook de hoogte van de maandelijkse huur wordt vaak betwist. Daarnaast is het opzegtermijn van het huurcontract vaak niet duidelijk. Bij conflicten is een huurbaas vaak geneigd om de huurder zo snel mogelijk uit zijn pand te verbannen. Dit is echter niet direct mogelijk. Hij zal zich moeten houden aan de rechten en plichten die in het huurrecht beschreven staan. Als je te maken krijgt met conflicten is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende rechtsgebieden. Door te weten wat jouw rechten en plichten zijn, voorkom je dat er misbruik wordt gemaakt van jouw onwetendheid.

Wat verstaan we onder het huurrecht?

Als je het niet eens bent met de werkzaamheden van jouw huurbaas is het belangrijk om meer te weten te komen over het huurrecht. Dit is een rechtsgebied die specifiek gericht is op het huren van een woning of pand. Onder het huurrecht vallen voornamelijk huurovereenkomsten. Dit kunnen huurovereenkomsten op particulier en zakelijk gebied zijn. Degene die het pand verhuurt is verplicht om zich te houden aan enkele wetten. Deze wetten worden niet tot in detail vastgelegd in het huurrecht. Dit kan zelf worden ingevuld als de wetten maar tot op zekere hoogte worden nageleefd. Niet alleen de huurbaas moet zich houden aan deze wetten. Ook de huurder moet voldoen aan enkele plichten. De verhuurder stelt zijn pand tot beschikking en de huurder dient een tegenprestatie te leveren. Hierbij gaat het meestal om een maandelijks bedrag die dient betaald te worden. Als er geen afwijkende regels zijn opgesteld, zijn de wettelijke regels van kracht.

Mijn huurbaas komt zijn plichten niet na

Het kan voorkomen dat een huurbaas zijn plichten niet nakomt. De eerste stap die je dan neemt is het doorlezen van de huurovereenkomst. Bekijk of er uitspraken zijn gedaan over bepaalde zaken en of deze ook daadwerkelijk worden nageleefd door de huurbaas. Als er geen uitspraken zijn gedaan, maar je wel het idee hebt dat de huurbaas verplicht is om deze na te leven is het belangrijk om het huurrecht goed door te lezen. Als leek is het vaak moeilijk om deze rechten en plichten te begrijpen. Je doet er dan goed aan om een adviseur of advocaat in te schakelen. Deze kan jouw informatie verschaffen over dit rechtsgebied en samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken. Als er wel degelijk sprake is van onrecht, kan de advocaat voor jouw belangen opkomen tijdens een proces.