Last van lichamelijke klachten op kantoor
Gezondheidwonen

Last van lichamelijke klachten op kantoor? Dit is hoe je ze kunt voorkomen

1.26Kviews

Wanneer je een beroep hebt waarbij je lang achter elkaar zit, loop je het risico op lichamelijke klachten. Misschien herken je een aantal van deze klachten: rugpijn, nekpijn, rusteloze benen en last van je armen of handen. Onderzoek wijst uit dat één op de drie mensen tijdens het werk wel eens last heeft van deze klachten. Het helpt om af en toe overeind te komen en de benen te strekken, maar er zijn meer dingen die je kunt doen om lichamelijke klachten te voorkomen.

Wissel staan en zitten af

Tegenwoordig bestaan er bureaus waar je zowel zittend als staand aan kunt werken: zit-sta-bureaus. Deze bureaus zijn in hoogte verstelbaar. Op die manier kun je er zittend aan werken, maar kun je ze ook gemakkelijk op de juiste hoogte brengen om staand te gebruiken. Door staand te werken, ontlast je je rug en zorg je voor een goede doorbloeding. Zitten wordt niet voor niets ‘het nieuwe roken’ genoemd: langdurig zitten is slecht voor je lichaam. Wissel je het zitten regelmatig af met staan, dan vermijd je deze risico’s. Wanneer het je (nog) niet lukt een langere tijd achter elkaar staand te werken, zorg dan dat je regelmatig opstaat of een stukje loopt.

Kies voor goede kantoormeubelen

De kantoormeubelen die je gebruikt, hebben veel invloed op je lichamelijke gezondheid. Zit je de hele dag op een oncomfortabele kantoorstoel, dan zul je merken dat je last krijgt van je rug of nek. Dat voorkom je door gebruik te maken van ergonomische kantoormeubelen. Zorg dat je een stoel gebruikt die op verschillende manieren verstelbaar is, zoals de Vitra EA 117. Dit is een stoel die gebruikt kan worden als een bureaustoel, maar ook als een vergaderstoel om langere tijden op te zitten. Heb je zo’n stoel, dan is het belangrijk om deze goed op je lichaam af te stellen. Elk lichaam is anders, en een bureaustoel moet goed afgesteld zijn om de juiste ondersteuning te kunnen bieden.

Loop een ommetje

Heb je een overleg met een collega in de planning staan, kies er dan eens voor dat overleg tijdens een ommetje te voeren. Dat zorgt ervoor dat je een extra bewegingsmoment hebt en niet stil hoeft te zitten. Daarnaast kunnen een andere omgeving en frisse lucht je meer inspiratie geven. Kies er dus eens voor om buiten te vergaderen wanneer de mogelijkheid zich voordoet. Door zittend werken af te wisselen met staan en genoeg beweging, en door gebruik te maken van de juiste kantoormeubelen, kunnen veel lichamelijke klachten op de werkvloer worden voorkomen.